Dlaczego My?
Działamy od 2013 roku, mamy więc już ponad 10 lat doświadczenia na polskim rynku.
Wszystkie nasze produkty pochodzą prosto od producenta, więc masz pewność co do oryginalności.
Skorzystaj z darmowej dostawy
już od 199 zł!

Kategorie
-
Witamina A
-
Witamina A+E
-
Witaminy ADEK
-
Witamina B
-
Witamina C
-
Witamina D
-
Witamina D3+K2
-
Witamina E
-
Witamina K
-
Koenzym Q10
-
Multiwitamina
-
Witaminy na włosy
-
Witaminy na anemię
-
Witaminy na oczy
-
Witaminy na stawy
-
Witaminy na kości
-
Witaminy na serce
-
Witaminy na stres
-
Witaminy na pamięć
-
Witaminy na energię
-
Witaminy na skórę
-
Witaminy na mięśnie
-
Witaminy na mózg
-
Witaminy na wzrost
-
Witaminy na tarczycę
-
Witaminy na opryszczkę
-
Witaminy na odchudzanie
-
Witaminy na płodność
-
Witaminy na potencję
-
Witaminy na libido
-
Witaminy na paznokcie
-
Witaminy na menopauzę
-
Witaminy na nerwy
-
Witaminy na wzmocnienie
-
Witaminy na zmęczenie
-
Witaminy na odporność
-
Witaminy na przeziębienie
-
Witaminy na zajady
-
Witaminy na trzustkę
-
Witaminy na wątrobę
-
Witaminy na układ nerwowy
Producent
Porcja dzienna witaminy C
Forma podania witaminy C
Postać witaminy A
Postać witaminy B Complex
Postać Niacyny
Postać kwasu foliowego
Postać witaminy B12
Postać koenzymu Q10
Cena
-
od
do

1 049,00 zł

615,00 zł

563,00 zł

529,00 zł

389,00 zł

388,00 zł

378,00 zł

353,00 zł

326,00 zł

308,00 zł

299,00 zł
Cena regularna:
308,00 zł

273,00 zł

269,00 zł

260,00 zł

259,00 zł

249,00 zł

249,00 zł

239,00 zł
Cena regularna:
269,00 zł

239,00 zł

229,00 zł
Witaminy są to związki organiczne, które są potrzebne do prawidłowego funkcjonowania i przetrwania organizmu. Większość witamin powinna pochodzić z naturalnej żywności. Jednak nie zawsze mamy możliwość pozyskania wystarczającej ilości witamin z pożywienia. Jednak organizm może częściowo samodzielnie wytworzyć niektóre witaminy. Przykładem jest witamina D, którą organizm ludzki syntetyzuje pod wpływem światła słonecznego. A więc jakie witaminy brać na co dzień? I jakie są dostępne najmocniejsze witaminy na rynku?
Kilka faktów na temat witamin:
-
Witaminy mogą być rozpuszczalne w wodzie lub w tłuszczach
- Witaminy mają cząsteczki węgla, dlatego nazywane są związkami organicznymi
-
Ludzkości znanych jest 13 witamin
-
Zbilansowana dieta jest najlepszym źródłem witamin, ale powinieneś wspierać się suplementami diety, które pomogą regulować ich poziom
-
Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach są łatwiej wchłaniane przez organizm człowieka
Czym dokładnie są witaminy?
Witaminy są ważnymi składnikami każdego żywego organizmu. Jeśli nie przyjmujemy wystarczającej ilości witamin, w organizmie mogą pojawić się pewne objawy z powodu ich braku. Witaminy to także:
-
Związki organiczne występujące w organizmie człowieka
-
Niezbędny składnik odżywczy, którego organizm nie może wyprodukować i musi być dostarczany z pożywieniem.
Jeśli chodzi o dystrybucję witamin, możemy wyizolować 13 różnych związków podzielonych na kilka pojedynczych grup.
Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach i witaminy rozpuszczalne w wodzie
Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach
Magazynowane w tkance tłuszczowej i wątrobie naszego ciała są witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. Do grupy takich witamin rozpuszczalnych w tłuszczach należą witaminy A, D, E, K.
Charakteryzują się one znacznie wyższą biodostępnością niż witaminy rozpuszczalne w wodzie. Mogą przetrwać w naszym organizmie kilka dni, w niektórych sytuacjach nawet miesięcy. Rozpuszczanie witamin w naszym organizmie następuje poprzez wchłanianie substancji zwanych lipidami. Dzieje się tak podczas procesu trawienia. Innymi słowy, nasz organizm zaczyna ją otrzymywać od momentu, gdy zjedzony pokarm trafi do żołądka.
Witaminy rozpuszczalne w wodzie
Witaminy rozpuszczalne w wodzie w organizmie człowieka nie trzymają się zbyt długo. Organizm nie jest przystosowany do ich składowania i są one szybko usuwane podczas oddawania moczu. Dlatego grupę witamin rozpuszczalnych w wodzie należy pozyskiwać znacznie częściej i w większych ilościach niż witaminy rozpuszczalne w tłuszczach.
Witaminy, które rozpuszczają się w wodzie to:
- Tiamina (witamina B1)
- Ryboflawina (witamina B2)
- Witamina B12 (kobalamina)
- Pirydyksyna (witamina B6)
- Foliany (folacyna, kwas foliowy, witamina B9)
- Biotyna (witamina H, witamina B7)
- Kwas pantotenowy (witamina B5)
- Witamina C (kwas L - askorbinowy)
Typy i rodzaje witamin
Witaminy można podzielić na różne rodzaje. Niektóre z nich zaliczają się do tej samej grupy witamin. Jaką funkcję pełnią prawdziwe witaminy w organizmie poprzez swój indywidualny skład?
Witamina A
Witamina A - w języku chemicznym znane są jako karoteny, głównie beta-karoteny.
-
To jest grupa rozpuszczalna w tłuszczach.
- Brak tej witaminy może prowadzić do utraty wzroku i chorób oczu, które powodują wysychanie rogówki.
- Źródeł witaminy A można szukać w takich pokarmach jak np. wątróbki, marchewki, olej słonecznikowy, a także niektóre sery, brokuły, słodkie ziemniaki oraz masło, szpinak, jajka i melon, mleko, czy podroby zwierzęce.
Dobrym rozwiązaniem są pokarmy zawierające witaminę A, które pomagają w uzupełnianiu brak diecie.
Witamina B1
Chemiczną nazwą tej witaminy jest tiamina.
- Należy do grupy witamin rozpuszczalnych w wodzie
- Niedobór witaminy B może powodować zespół Korsakowa (objawy amnezji)
- Witamina B jest doskonałym dodatkiem do każdej diety, ponieważ jest to jeden z tych związków, które są łatwo eliminowane z naszego organizmu. Jeśli chodzi o żywność, jest najbardziej obfity w drożdże, wieprzowinę, nasiona słonecznika, a także w brązowy ryż, szparagi, kalafior oraz ziemniaki, pomarańcze, jajka i zboża.
Witamina B2
Naukowo znana jako ryboflawina. Funkcje witaminy B2 są dla nas bardzo ważne.
- Należy do grupy witamin, które rozpuszczają się w wodzie
- Dobrymi źródłami witaminy B2 są między innymi szparagi, banany, twaróg oraz jogurt, ryby i fasolka szparagowa.
- Niedobór witaminy B2 może powodować wypadanie włosów, problemy skórne oraz uszkodzenie kącików ust i gardła
Witamina B3
Częściej nazywana jest niacyną.
- Jest rozpuszczalna w wodzie
- Niedobór jej często powoduje biegunki, wysypki i uszkodzenia mózgu
- Oprócz suplementów diety takich jak witaminy występuje w innych podrobach zwierzęcych, wołowinie, mleku, jajach, a także w warzywach liściastych, pomidorach, awokado oraz marchwi, grzybach, pieczarkach i rybach (tuńczyk i łosoś)
Witamina B5 (kwas pantotenowy)
- Jest przypisana do grupy rozpuszczalnych w wodzie
- Kiedy tej witaminy brakuje, to może powodować mrowienie i drętwienie kończyn lub uszkodzenia naskórka
- Dobre źródło kwasu pantotenowego to brokuły, awokado, kawior
Witamina B6
- Niezbędna witamina, która znajduje się w każdym dobrym kompleksie witaminowym. Jest znana pod nazwą chemiczną pirydoksyna.
- Witamina B6 jest rozpuszczalna w wodzie
- Brak tej witaminy może powodować anemię i uszkodzenie układu nerwowego. Znajdziemy ją w bananach, zbożach, orzechach i mleku. Warto pamiętać, że ekspozycja na niskie temperatury może spowodować ubytek tej witaminy. Zamrażanie żywności zawierającej witaminę B6 zmniejsza o połowę jej stężenie.
Witamina B7
Witamina B7 jest znana jako biotyna.
- To grupa rozpuszczalna w wodzie
- Brak tej witaminy w diecie może wywoływać stany zapalne skóry, zapalenie jelit
- Dobrym źródłem biotyny są żółtka jaj i poszczególne zielone warzywa
Witamina B9 (kwas foliowy)
- To również witamina rozpuszczalna w wodzie
- Kwas foliowy to bardzo ważny element każdej diety ciążowej. Brak witaminy z grupy b w czasie ciąży może zaszkodzić płodowi. Specjaliści bardzo często zalecają kobietom w ciąży suplementację multiwitaminą dla dorosłych bogatą w witaminę B9. Take witaminy pomagają uchować płód w dobrej kondycji i zapewniają mu zdrowy rozwój.
- Naturalnymi źródłami kwasu foliowego są warzywa liściaste, rośliny strączkowe, nasiona słonecznika oraz niewielkie ilości witaminy B9 znajdują się również w piwie
Witamina B12
Znana w przemyśle chemicznym jako kobalamina.
- Witamina B12 jest witaminą rozpuszczalną w wodzie
- Niedobór tej witaminy z grupy b może powodować produkcję nienaturalnie dużych ilości krwinek czerwonych
- Dobre źródło witaminy B12 to jaja, mleko, produkty sojowe oraz skorupiaki i ryby
Witamina C
Bardziej znany jako kwas askorbinowy.
- Jest rozpuszczalna w wodzie
- Niedobór może doprowadzić do anemi i wielu problemów związanych z odpornością organizmu na drobnoustroje
- Powinno się wiedzieć, że kwas askorbinowy jest związkiem, który łatwo ulega zniszczeniu podczas gotowania. Nie może przetrwać przetworzenia w wysokiej temperaturze. Jeśli chodzi o naturalne pochodzenie kwasu askorbinowego, najwięcej znajduje się go w owocach camu camu, które swoim wyglądem są podobne do jagód
Witamina E
W chemii witaminy z grupy E są znane jako tokoferole.
- Także należy do grupy witamin, które są rozpuszczalne w tłuszczach
- Jeśli chodzi o witaminę E, jej ubytek jest trudny do uzasadnienia. Jest bardzo łatwo dostępny, a organizm sam długo magazynuje ją w tkance tłuszczowej. Jeśli jednak występuje stan niedoboru tokoferolu, stan ten może powodować anemię.
- Dobrymi źródłami witaminy E są kiwi, migdały, awokado oraz jajka, mleko, orzechy i produkty zbożowe.
Witamina D
Inaczej znana jako cholekalcyferol.
- Witamina ta rozpuszcza się w tłuszczach
- Brak tej witaminy w organizmie człowieka może doprowadzić do poważnych chorób. Należą do nich krzywica i zmiękczenie kości.
- Witamina D jest wytwarzana przez organizm pod wpływem światła ultrafioletowego. Oznacza to, że organizm może sam wytwarzać witaminę D, gdy jesteśmy wystawieni na działanie słońca. Jeśli chodzi o żywność, najwięcej witaminy D występuje w jajach, rybach, mleku i pieczarkach
Witamina K
Jest pochodną naftochinonu.
- To grupa witamin rozpuszczalnych w tłuszczach
- Niedobór witaminy K w organizmie może być szczególnie groźny. To sprawia, że organizm jest podatny na krwawienia, a w skrajnych przypadkach może prowadzić do skazy krwotocznej.
- Pietruszka zawiera najwięcej witaminy K. Występuje również w kiwi i awokado
Co to są multiwitaminy?
Multiwitaminy są obecnie prawie najpopularniejszym suplementem diety. To suplement witaminowy, który zawiera co najmniej 16 składników mineralnych i 13 witamin niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Sprzedawane są w wielu różnych formach, od żelek witaminowych dla dzieci po witaminy dla dorosłych.
Preparaty multiwitaminowe są często nazywane również preparatami multimineralnymi. Dla ułatwienia stosowania są często przygotowywane w postaci granulek owocowych lub innych smaków zaprojektowanych w celu ułatwienia spożycia. Różne multiwitaminy mają stężenia różnych grup witamin. Niektóre mają na celu dostarczenie określonej grupy witamin, podczas gdy inne suplementy multiwitaminowe starają się dostarczać wszystkie witaminy jednakowo.
Multiwitaminy bardzo często zawierają:
- zioła
- aminokwasy
- minerały
- kwasy tłuszczowe
Według doniesień serwisu amerykańskiego informacyjnego badań biotechnologicznych (NCBI) regularne stosowanie suplementów zawierających kompleks witamin zmniejsza ryzyko zawałów serca i chorób układu sercowo-naczyniowego.
Z myślą o kim produkuje się suplementy witaminowe?
Przyjmowanie dużych ilości syntetycznych witamin nie zawsze może być dobrym rozwiązaniem. Lepszym rozwiązaniem jest zakup naturalnych suplementów witaminowych, które pod względem biodostępności przewyższają ich chemiczne odpowiedniki.
Naturalne suplementy witaminowe
Jak powszechnie wiadomo, dobrze zorganizowana dieta może dostarczyć niezbędnych składników odżywczych i minerałów dla zdrowego organizmu. Producenci multiwitamin jednogłośnie potwierdzają, że grupa docelowa tego typu preparatów to:
- Ludzie w podeszłym wieku, u których regeneracja organizmu jest zaburzona, co wiąże się z mniejszym wchłanianiem witamin z pożywienia. Osoby starsze mogą mieć większą potrzebę na witaminę D i wapń
- Weganie i wegetarianie, którym często brakuje żelaza, wapnia, cynku i kwasów tłuszczowych omega-3 , które występują głównie w pokarmach pochodzenia zwierzęcego
- Kobiety w ciąży albo te, które karmią piersią
Historia witamin
Odkrycie i uporządkowanie witamin poprzez naukę było najważniejszym krokiem w leczeniu i zrozumieniu, jak działa ludzki organizm. Kazimierz Funk w 1912 roku ukuł termin „witamina”, którym posługujemy się do dziś na całym świecie. Cała zagadka zrozumienia i klasyfikacji określonych grup witamin została rozwiązana przez dziesięciolecia pracy epidemiologów, lekarzy, fizjologów i chemików.
Zamiast nagłych odkryć mitycznej historii, rzeczywistość była powolnym, stopniowym postępem obejmującym porażki, sprzeczności, a następnie ich eliminację. Badania nad witaminami od ponad stu lat są tematem gorących dyskusji w wielu dziedzinach nauki. Sama ewolucja dostarczyła nam ważnych informacji, które zmieniły sposób myślenia lekarzy na całym świecie. Przed laty uważano, że aby organizm funkcjonował prawidłowo, wystarczy dostarczać mu białka, węglowodany, tłuszcze i minerały. Jednak dziś wiemy, że aby zapewnić prawidłowy rozwój organizmu i zachować dobrą kondycję, należy dostarczać mu niezbędne i najważniejsze witaminy.
Według NCBI testy na zwierzętach odegrały ważną rolę w badaniach żywieniowych. Rozwój tej branży umożliwił znaczne skrócenie cierpień ludzkości z powodu braku poszczególnych witamin. W końcu chemicy nauczyli się sposobów izolowania poszczególnych witamin. Powinieneś wiedzieć, że tak naprawdę jesteśmy na początku długiej drogi do zrozumienia tematu witamin. Nasza wiedza o minerałach, witaminach, ich biodostępności i zawartości cały czas się rozwijała od czasu ich odkrycia aż po dziś dzień.