Dlaczego ZdrowoStylowo?
Działamy od 2013 roku, mamy więc już ponad 10 lat doświadczenia na polskim rynku.
Wszystkie nasze produkty pochodzą prosto od producenta, więc masz pewność co do oryginalności.
Skorzystaj z darmowej dostawy
już od 249 zł! - Paczkomat 24h

Kategorie
Producent
Cena
-
od
do

















Choroba, która dotyka niezliczone rzesze ludzi, której występowanie dwukrotnie zwiększa ryzyko zapadalności na choroby w obrębie naczyń krwionośnych i serca nazwana została dyslipidemią. Istnieją farmakologiczne metody obniżania poziomu cholesterolu, ale nie jest to jedyne wyjście. Na rynku dostępne są także naturalne suplementy na cholesterol. Składniki suplementów na obniżenie cholesterolu oparty jest o badania i przeprowadzone dowody kliniczne. W skład suplementów wchodzą między innymi kwasy omega-3, rozpuszczalny błonnik oraz niacyna
Suplement na obniżenie cholesterolu
W tej części artykułu omówimy najczęstsze składniki suplementów diety na cholesterol dla dorosłych.
- Witamina B3 zwana również niacyną. Jej działanie sprawia podniesienie wartości HDL, czyli potocznie zwanego "dobrego cholesterolu". Z przeprowadzonych obserwacji wynika, że podniesienie wartości może osiągnąć nawet 35%. Równocześnie niacyna obniża poziom LDL, czyli "złego cholesterolu" i tu przeprowadzane badania mówią o obniżeniu do 25% wartości wyjściowej. Natomiast poziom trójglicerydów obniża się w granicach między 20 a 50% i jest to uzależnione od tego, jakie dawki witaminy B3 były przyjmowane. Efekt jest widoczny przy przyjmowaniu od 1 do 4 g niacyny na dobę.
- Fitosterole są to roślinne ekstrakty ograniczające ilość wchłanianego z przewodu pokarmowego cholesterolu do układu krwionośnego. Z tego powodu dobre tabletki na cholesterol zawsze mają je w składzie. Nie tylko tam można je znaleźć. Dodawane są również do margaryn. Z badań wynika, że dostarczenie organizmowi 2 gramów fitosteroli na dobę obniża poziom LDL do 8% dziennie, a 3,5 grama daje wynik o 12% mniejszy. W porównaniu z syntetycznie wyprodukowanymi statynami, które są składowymi leków farmakologicznych, zmniejszają poziom LDL o 30%.
Naturalne suplementy na cholesterol
Przeprowadzono także badanie, którego wynik wykazał, że przyjmowanie 7 gramów dziennie psyllium, czyli rozpuszczalnego błonnika pozyskiwanego z nasion babki jajowatej przez osiem tygodni doprowadziło do obniżenia poziomu LDL o 11%.
- Len. Jego nasiona, zawierają między innymi roślinny kwas tłuszczowy omega-3. Oprócz kwasów omega-3 jest także cennym źródłem potasu, lignan i białka. Lignany są fitoestrogenami, co oznacza, że mają działanie podobne do hormonu estrogenu. Lignany powinny być stałym gościem w diecie kobiet w okresie okołomenopauzalnym, gdyż zminimalizują jej negatywne objawy, zarazem chronić będą przed powstaniem nadmiernej ilości LDL. Są także profilaktyka chorób nowotworowych i układu krążenia. Aby len działał jak najlepiej, należy mielić jego nasiona tuż przed spożyciem i dziennie przyjmować około 2-3 łyżki. Można dodać do kefiru lub posypać sałatkę, lub zmieszać z letnią wodą i wypić. Nie należy kupować zmielonych nasion lnu, ponieważ nie mają one już tych właściwości. Te same właściwości posiada też wysokiej jakości olej z lnu tłoczony na zimno nierafinowany.
- Olej rybi to najbardziej znane źródło kwasów tłuszczowych omega-3. Organizm ludzki pożytkuje kwasy do różnych procesów, między innymi do procesu wzrostu komórek, aktywności mięśniowej. Organizm ludzki nie produkuje samodzielnie kwasów omega-3 dlatego czerpać je może z pożywienia lub suplementów. W skład oleju rybiego wchodzą dwa rodzaju kwasów omega-3. Są to kwas DHA (dokozaheksaenowy) i kwas EPA (eikozapentaenowy). Olej rybi pozyskiwany jest ryb o tłustym mięsie takich jak makrela, pstrąg i łosoś oraz z krabów, ostryg i małż. Kwas tłuszczowy omega-3 w postaci ALA (alfa-linolenowy) znajduje się w niektórych olejach roślinnych, nasionach i orzechach.
Badania potwierdziły, że kwasy omega-3 znacznie obniżają wartości LDL, a podwyższają poziom HDL. Niemniej jednak spożywanie ich nie gwarantuje pełnego sukcesu, jeśli nie jest przestrzegana dobrze dobrana dieta.
- Czosnek jest rośliną znaną od tysięcy lat. I podobnie długo znany jest ze swoich leczniczych właściwości. Jest to naturalny lek na obniżenie cholesterolu, obniża także ciśnienie tętnicze. W skład czosnku wchodzi alliina, aminokwas, który po zmiażdżeniu ząbka czosnku przyjmuje postać allicyny. Allicyna hamuje syntezę cholesterolu
Suplement na cholesterol z czerwonego ryżu
Na rynku pojawiły się suplementy na cholesterol z czerwonego ryżu drożdżowego. Produkuje się go, wykorzystując dwa gatunki pleśni. Są to Monascus purpureus lub Monascus ruber. Stosowany jest w medycynie chińskiej i przypisywane są mu bardzo silne właściwości zdrowotne. Tabletki na cholesterol z zawartością czerwonego ryżu drożdżowego dostępny jest w kilku rodzajach.
Niestety nie przeprowadzono dokładnych badań naukowych w zakresie jego faktycznego działania, nie jest znane dokładne dawkowanie i nie wiemy, jak długo może być przyjmowany. Dlatego zalecamy tu rozsądek i ostrożność. Wiemy, że produkty te zawierają monakolinę K. Jest ona chemicznie taka sama jak jeden ze składników leku na receptę Lowastytyny. Wiemy także, że monakolina K powoduje identyczne skutki uboczne co wspomniany lek, należą do nich uszkodzenia wątroby, nerek i mięśni. W USA tabletki na obniżenie cholesterolu mające w swoim składzie monakolinę K w wartościach wyższych niż śladowe nie są dopuszczone do legalnego obrotu.
Suplementy na cholesterol w tabletkach
Suplementy na cholesterol opinie mają zazwyczaj dobre. Natomiast jeszcze raz podkreślamy, że suplementacja nie rozwiąże naszych problemów zdrowotnych, jeśli nie będzie równocześnie oparta o zdrowy tryb życia z prawidłowo zbilansowaną dietą. Należy też pamiętać o przestrzeganiu dawek zalecanych przez producenta oraz regularne kontrole poziomu cholesterolu we krwi, także suplementy na cholesterol w ciąży, brane powinny być po ówczesnej konsultacji z lekarzem. Źródła:
G. Sygitowicz, K.J. Filipiak, D. Sitkiewicz, Czy nie-HDL cholesterol lepiej niż cholesterol frakcji LDL odzwierciedla ryzyko sercowo-naczyniowe?, “Folia Cardiologica” 2018, t. 13, nr 6, s. 435-441.
V.A. Cortes i in., Physiological and pathological implications of cholesterol https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24389193/ (dostęp 22.03.2022).