Dlaczego My?
Działamy od 2013 roku, mamy więc już ponad 10 lat doświadczenia na polskim rynku.
Wszystkie nasze produkty pochodzą prosto od producenta, więc masz pewność co do oryginalności.
Skorzystaj z darmowej dostawy
już od 199 zł!

Kategorie
Producent
Porcja dzienna witaminy C
Forma podania witaminy C
Cena
-
od
do
Askrobinian Sodu


Co to jest askorbinian sodu? Jest to sól witaminy C o dużej bioprzyswajalności. Produkowana jest w warunkach laboratoryjnych. Do jej pozyskiwania wykorzystuje się proces fermentacji glukozy oraz utleniania. Jeśli dokładnie analizujesz skład produktów żywnościowych to pod nazwą E301 znajdziesz askorbinian sodu. Wykorzystywany jest jako związek regulujący kwasowość, dodaje się go do mrożonych nieprzetworzonych warzyw, owoców oraz do przetworów mlecznych. Pełni także funkcję ochronną w produktach mięsnych. Jego obecność zapobiega powstawaniu rakotwórczych nitrozoamin.
Askorbinian sodu (witamina C) - znaczenie dla organizmu
Askorbinian sodu to postać buforowana witaminy C. Ma wyższy od kwasu L-askorbinowego odczyn pH. Jest dogodną alternatywą dla osób z problemami stomatologicznymi oraz ze schorzeniami układu pokarmowego.
Askorbinian sodu jako składnik zbilansowanej diety
Askorbinian sodu jest przodującym pod względem ważności składnikiem pokarmowym w dobrze bilansowanej diecie. Wykorzystywany jest przez organizm do procesów naprawczych w okresach, kiedy homeostaza organizmu jest rozchwiana. Ma także bardzo szeroki zasięg oddziaływania na organizm. Jest to jedna z postaci witaminy C o najlepszej bioprzyswajalności.
Askorbinian sodu właściwości
Do właściwości askorbinianu sodu należą:
- uczestnictwo w metabolizmach kwasów żółciowych, cholesterolu i tłuszczów,
- utrzymywanie funkcjonowania układu immunologicznego,
- wspiera biosyntezę hormonów kory nadnerczy oraz kolagenu,
- wspiera przyswajanie żelaza niehemowego przez organizm,
- skraca czas gojenia się ran oraz zrastania złamanych kości,
- bierze udział w przemianie tyrozyny,
- wykorzystywany jest do tworzenia erytrocytów (krwinek czerwonych),
- ochrania komórki przed wolnymi rodnikami
- jest silnym antyoksydantem.
Witamina C- występowanie
Witaminę C znajdziesz w bardzo dużych ilościach w owocach dzikiej róży zarówno w świeżych, jak i suszonych, w owocach porzeczki, owocach cytrusowych, w papryce. W dużych ilościach jest w wątrobie wołowej.
Szkorbut a witamina C (askorbinian sodu)
Szkorbut znany też pod nazwą gnilec jest skrajnym objawem niedoboru witaminy C. Na skutek niedoboru osłabiają się ścianki naczyń włosowatych, co powoduje mikrowylewy. Szkorbutowi towarzyszą następujące objawy:
- wybroczyny krwawe podskórne,
- krwawienie z dziąseł,
- gnicie i wypadnie uzębienia,
- problemy z gojeniem się ran,
- osłabienie kondycji włosów i nadmierne ich wypadanie,
- tendencje do podrażnień oczu i suchość śluzówek,
- zwiększona wrażliwość na światło słoneczne,
- sztywność i ból stawów,
- utrudnione poruszanie się,
- skąpomocz,
- obrzęk tkanek miękkich,
- drgawki.
Kolejnymi konsekwencjami niedoborów witaminy C w diecie jest osłabienie pracy układu odpornościowego, przewlekłe zmęczenie, brak łaknienia, bóle mięśniowe, apatia, zaburzenia produkcji kolagenu i niedokrwistość.
Zapotrzebowanie na askorbinian sodu (witaminę C)
Askorbinian sodu nie jest substancją produkowaną w organizmie człowieka, dlatego należy dbać o regularne jej dostarczanie wraz z pokarmem. Zapotrzebowanie dobowe na witaminę C uzależnione jest od wieku, stanu zdrowia, stylu życia. Kształtuje się to następująco:
- dzieci - 50 mg/dobę,
- kobiety - 75 mg/dobę,
- mężczyźni - 90 mg/dobę.
Osoby palące, kobiety ciężarne, karmiące dzieci piersią, osoby chorujące na cukrzycę, nadciśnienie tętnicze, osoby aktywne fizyczne, będące w długotrwałych sytuacjach stresujących oraz w okresie choroby mają zwiększone zapotrzebowanie na witaminę C.
Askorbinian sodu- działania niepożądane
Askorbinian sodu jest związkiem łatwo rozpuszczalnym w wodzie, jego nadmiar szybko jest usuwany z organizmu wraz z moczem. Askorbinian sodu jest odmianą witaminy C i jest bezpieczny w spożyciu. Posiada on w przemyśle spożywczym status GRAS, czyli substancji bezpiecznej w spożyciu. Z tego względu nie ma górnego limitu spożycia tej substancji. Nie wykazano działań ubocznych dla askorbinianu sodu. niemniej jednak dawki powyżej 2000 miligramów na dobę mogą spowodować biegunkę, nudności, wymioty i wysypkę skórną.
Askorbinian sodu w żywności i kosmetykach
Askorbinian sodu jest bardzo powszechny w przemyśle spożywczym, występuje między innymi w takich produktach:
- owoce morza w postaci nieprzetworzonej,
- warzywa i owoce w postaci mrożonej w słoikach, puszkach,
- soki owocowe,
- napoje owocowe,
- lody,
- przetwory fermentowane,
- masło orzechowe,
- sery topione,
- przetworzone mięso, które nie zostało przetworzone obróbce cieplnej,
- wyroby cukiernicze,
- słodycze,
- aromatyzowane wina owocowe.
W przemyśle kosmetycznym askorbinian sodu wykorzystywany jest jako przeciwutleniacz. Ilości, w jakich występuje w danych produktach nie przekraczają 0,3%. W kosmetykach znajdziesz je pod nazwą: sodium ascorbate.
Askorbinian sodu - suplementacja
Suplementy diety mające w składzie askorbinian sodu dedykowane są osobom, które chcą wspierać swój organizm na wielu płaszczyznach jego funkcjonowania. Zaleca się suplementację tego składnika celem wsparcia pracy układu odpornościowego, szczególnie w czasie zwiększonego ryzyka zachorowania na choroby wirusowe typu grypa czy angina. Odmiana witaminy C w postaci askorbinianu sodu zalecana jest osobom, których dieta jest uboga w ten składnik.
Askorbinian sodu w tabletkach
Askorbinian sodu w tabletkachjest dostępny jest w postaci łatwych do przełknięcia tabletek lub łatwego do rozpuszczenia w wodzie proszku. Nie zawiera on szkodliwych dla zdrowia wypełniaczy: sztucznych barwników, PEG-u, glikolu, SLS-u, barwników, silikonów czy innych składników modyfikowanych genetycznie.
Askorbinian sodu w postaci proszku
Askorbinian sodu w proszkujest lepiej przyswajalny niż powszechnie zażywana witamina C w tabletkach. W sprzedaży dostępne są opakowania o gramaturze 500 i 1000 gramów. Jest to opcja bardzo ekonomiczna szczególnie dla dużych rodzin, które mają duże zapotrzebowanie na tą substancję odżywczą. Askorbinian sodu w proszkupowinien być przechowywany w temperaturze pokojowej, w miejscu niedostępnym dla małych dzieci oraz z dala od źródeł światła. Są to optymalne warunki do przechowywania, gwarantujące zachowanie pełnych właściwości askorbinianu.